Makaron pappardelle lub inny szeroki
3-4 liście jarmużu
25 dag obranej dyni
3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml śmietanki 12%
2-3 łyżki utartego parmezanu
sól
pieprz z młynka
Sposób przygotowania:
- Dynię pokroić w cieniutkie paski (użyłam do tego obieraczki do ziemniaków), jarmuż porwać na małe kawałki
- Makaron wrzucić na gotującą posoloną wodę i ugotować al dente.
- Rozgrzać masło z oliwą, wrzucić posiekany czosnek, zeszklić go lekko.
- Dodać kawałki jarmużu i paseczki dyni, smażyć kilka minut delikatnie mieszając (nie rumienić).
- Dolać śmietanę i gotować jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje, doprawić solą.
- Warzywa wyłożyć na makaron razem z sosem śmietanowym, posypać słonecznikiem, parmezanem i grubo zmielonym pieprzem. Zajadać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz