Składniki (16-18 szt):
100g miękkiego masła
50 g cukru
125 g przesianej mąki
30g blanszowanych migdałów lub orzechów laskowych (ja użyłam te drugie)
1 łyżka likieru pomarańczowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
kilka kropel olejku pomarańczowego
1 jajko
do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
posiekane orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
- Utrzeć masło z cukrem na kremowa masę.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać i uformować kulę, owinąć ją w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
- Nagrzać piekarnik do 180° C.
- Na stolnicy rozwałkować ciasto partiami na grubość ok 5 mm, wycinać dowolne kształty i układać je na posmarowanej masłem blaszce.
- Piec ok. 10-12 minut.
- Przestudzone ciastka zamoczyć jedną stroną w podgrzanej polewie czekoladowej, posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
Przepis na te ciastka znalazłam na bułgarskim blogu evatoneva.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz