niedziela, 29 grudnia 2013

Makaron pappardelle z jarmużem, dynią i ziarnami prażonego słonecznika

Składniki (3 porcje):
Makaron pappardelle lub inny szeroki
3-4 liście jarmużu
25 dag obranej dyni
3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml śmietanki 12%
2-3 łyżki utartego parmezanu
sól
pieprz z młynka


Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokroić w cieniutkie paski (użyłam do tego obieraczki do ziemniaków), jarmuż porwać na małe kawałki
  2. Makaron wrzucić na gotującą posoloną wodę i ugotować al dente.
  3. Rozgrzać masło z oliwą, wrzucić posiekany czosnek, zeszklić go lekko.
  4. Dodać kawałki jarmużu i paseczki dyni, smażyć kilka minut delikatnie mieszając (nie rumienić).
  5. Dolać śmietanę i gotować jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje, doprawić solą.
  6. Warzywa wyłożyć na makaron razem z sosem śmietanowym, posypać słonecznikiem, parmezanem i grubo zmielonym pieprzem. Zajadać!