poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pikantny i aromatyczny pieczony kurczak po tajsku



Ten kurczak, to kwintesencja tajskich smaków: słodki, kwaśny i pikantny przenikają się wzajemnie, a kurkuma nadaje mu piękny kolor. Łatwy do przygotowania, smakuje wybornie...

Składniki:
1 cały kurczak
3 strączki papryczki chilli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mielonej kurkumy
sok z 1 limonki
kilka gałązek świeżej kolendry
sól
2 łyżki masła


Sposób przygotowania:

  1. Chilli oraz gałązki kolendry drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. W miseczce połączyć chilli, czosnek, kolendrę, cukier, pieprz, kurkumę, sos sojowy, sok z limonki i 1/2 łyzeczki soli. Wymieszać na jednolitą pastę.
  3. Kurczaka natrzeć przygotowaną pasta na zewnątrz i w środku, odstawić, aby przeszedł przyprawami (min. pół godziny)
  4. Kurczaka ułożyć w naczyniu do pieczenia, obłożyć kawałkami masła i piec pod przykryciem przez ok. godzinę od czasu do czasu podlewając wytwarzającym sie sosem.
  5. Odkryć naczynie i dopiec bez przykrycia, żeby kurczak sie zrumienił (jeszcze ok. 10-15 min).
Kurczaka podać z ryżem jaśminowym, pasują też do niego (nie tylkko kolorem) zielone warzywa.