poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pikantny i aromatyczny pieczony kurczak po tajsku




Ten kurczak, to kwintesencja tajskich smaków: słodki, kwaśny i pikantny przenikają się wzajemnie, a kurkuma nadaje mu piękny kolor. Łatwy do przygotowania, smakuje wybornie...


Składniki na 3-4 uda lub całego kurczaka

3-4 uda z kurczaka lub cały kurczak w całości
sól

pasta do marynowania::
2 strączki papryczki chili
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki cukru palmowego (ewentualnie trzcinowego)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mielonej kurkumy
sok z 1 limonki
2 łyżki masła 


Sposób przygotowania:

  1. Uda z kurczaka opłucz i osusz, a następnie natrzyj solą.
  2. Chili, czosnek i kolendrę posiekaj bardzo drobno i przełóż do miseczki. Dodaj wszystkie przyprawy, na końcu miękkie masło i rozetrzyj na pastę (jeżeli masło nie jest dostatecznie miękkie, można je lekko stopić).
  3. Powstałą pastą nasmaruj kurczaka ze wszystkich stron dość grubą warstwą, poukładaj na blaszce do pieczenia i przykryj folią aluminiową (najlepiej, jeśli mięso może postać w przyprawach chociaż godzinę).
  4. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180⁰ i piecz przez 45 minut pod przykryciem.
  5. Po tym czasie zdejmij folię i piecz bez przykrycia przez kolejne 20-30 minut lub do uzyskania rumianego koloru. Przed wyjęciem z piekarnika upewnij się, ze mięso odchodzi od kości.
  6. Wyjmij z piekarnika i od razu podaj, najlepiej z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz