Składniki (5-6 porcji):
1 cebula
2 łyżki masła
3 duże buraki
sok z cytryny - ok. 1 łyżka
1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny (teraz można kupić świeżą w wielu sklepach, np. w Piotrze i Pawle, czy w Auchan)
1/2-2/3 szklanki suszonej żurawiny
suszony tymianek
sól, pieprz
1/2 - 3/4 l bulionu wołowego lub warzywnego
do podania:
ok. 80 ml śmietany kremówki
1 opakowanie koziego serka twarożkowego
szczypta tymianku
Sposób przygotowania:
- Cebulę i buraczki obrać i pokroić w kostkę, buraczki skropić sokiem z cytryny.
- Masło rozgrzać w dużym garnku, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać surową żurawinę, chwilę smażyć razem mieszając, aż żurawina puści sok.
- Dodać buraczki i suszoną żurawinę oraz tymianek, zamieszać i dusić razem, na małym ogniu pod przykryciem, aż buraczki będą całkiem miękkie.
- Dolać 1 szklankę bulionu i zmiksowac blenderem na krem, a następnie uzupełnić ilość bulionu, żeby zupa osiągnęła właściwą gęstość.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z kozim serkiem (jesli trzeba, to lekko posolić).
- Zupę podawać z kleksem śmietankowo-serowym i posypaną suszonym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz