Chociaż nazwy składników tej zupy brzmią bardzo egzotycznie, nie ma strachu, wszystko jest do kupienia w większych supermarketach w sekcji z żywnością orientalną lub w sklepach sieci Kuchnie Świata. Najważniejszy składnik tej zupy, którego nie może zabraknąć, to trawa cytrynowa. Można użyć świeżej (jest regularnie dostępna w Auchan i Makro), można też wykorzystać pastę z trawy cytrynowej lub łodyżki trawy w zalewie - jedno i drugie sprzedawane w słoiczkach. Drugi ważny składnik, to liście limonki. To właśnie one w połączeniu z trawa cytrynową nadają zupie Tom Kha Kai niezwykły aromat.
Galangal kupuję w postaci pasty w słoiczku, ale jest to stosunkowo najtrudniejszy do kupienia składnik. Jeśli go nie dostaniemy, wtedy warto kupić gotową pastę Tom Kha Kai, w skład której wchodzi galangal.
Galangal kupuję w postaci pasty w słoiczku, ale jest to stosunkowo najtrudniejszy do kupienia składnik. Jeśli go nie dostaniemy, wtedy warto kupić gotową pastę Tom Kha Kai, w skład której wchodzi galangal.
Składniki (4-6 porcji):
na wywar:
1 porcja rosołowa lub kilka skrzydełek z kurczaka
2 liście limonki kafir
2,5 cm imbiru utartego na tarce
2-3 posiekane kawałki trawy
cytrynowej (tylko biała część) lub duża łyżka przecieru z trawy cytrynowej
1 duża cebula pokrojona na ósemki
6 łodyg świeżej kolendry
gotowa pasta Tom Kha Kai (nie jest konieczna, ale jej dodatek spowoduje, że
zupa będzie miała jeszcze bardziej wyrazisty smak)
poza tym:
2 sporej wielkości filety z kurczaka
1 łyżka pasty z galangalu
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2-3 posiekane czerwone papryczki chilli (ostre)
3-4 łyżki tajskiego sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1 limonki
liście kolendry do dekoracji zupy
Sposób przygotowania:
- Porcję rosołową oczyścić z tłuszczu i zalać zimną wodą (1 litr), gotować chwilę, zbierając z wierzchu szumowiny.
- Dodać pozostałe składniki wywaru i gotować pod przykryciem ok. 30 minut na wolnym ogniu. Już na tym etapie wspaniały zapach przepełni cały dom. Gotowy wywar odstawić do przestygnięcia.
- Pokroić kurczaka na cienkie paseczki, posiekać chilli razem z pestkami.
- Wymieszać mleko kokosowe, żeby miało jednolitą konsystencję (może to wymagać lekkiego podgrzania).
- Z wywaru wyjąć porcję rosołową, dolać do niego 1/2-3/4 szklanki wody. Dodać galangal, chilli i ponownie podgrzać.
- Powoli dodawać mleko kokosowe, następnie dodać cukier, sok z limonki i sos rybny. Gdyby zupa była za mało słona, nie solić, ale dodać więcej sosu rybnego.
- Na koniec partiami wrzucać kawałki filetu z kurczaka, mieszając, żeby się nie posklejały, gotować jeszcze 3-5 minut i gotowe.
- Podać zupę posypaną listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz