środa, 18 grudnia 2013

Trufle czekoladowo - pomarańczowe



Składniki (30-35 szt):
250 ml śmietany 12% lub 18%
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady min. 65% kakao (250g)
50g masła
kilka kropel olejku pomarańczowego
skórka otarta z 1,5-2  pomarańczy
6-7 ciasteczek owsianych Sante
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady startej na drobnej tarce



Sposób przygotowania:
  1. Śmietanę podgrzać (nie gotować), ciepłą przelać do miski.
  2. Do śmietany wrzucić czekoladę połamaną na kawałki, mieszać drewnianą łopatką, aż powstanie gęsta masa.
  3. Dodać miękkie masło i mieszać jeszcze chwilę, aby się rozpuściło, a masa czekoladowa była aksamitna.
  4. Do przestudzonej masy dodać kilka kropel olejku pomarańczowego, skórkę z pomarańczy oraz bardzo drobno rozkruszone ciasteczka owsiane, wymieszać.
  5. Masę mocno schłodzić.
  6. Z zimnej masy formować trufle (tym razem zamiast kulek nadałam im wrzecionowatą, lekko niezgrabną formę).
  7. Na koniec obtoczyć trufle w utartej czekoladzie i wstawić ponownie do lodówki, gdzie można je przechowywać nawet tydzień i dłużej.