Do przygotowania tych piernikowych choinek wykorzystałam przepis na tzw. lebkuchen - niemieckie ciasteczka korzenne. Połowę ciasta rozwałkowałam cienko i powycinałam z nich choinki, które posłużą mi za jadalną, chrupiącą dekorację stołu wigilijnego. Pozostałą część ciasta rozwałkowałam grubiej (5-6 mm) i z nich zrobiłam gwiazdki, które przechowuję w puszce. Po dwóch dniach są już miękkie i bardzo smaczne (nie wiem, czy dotrwają do świąt)...
Składniki:
250 g mąki
85g zmielonych migdałów
2 płaskie łyżki przyprawy korzennej plus dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml płynnego miodu
85 g masła
skórka otarta z 1 - 1,5 cytryny
na lukier: 1 białko jajka, 1 - 1,5 szklanki cukru pudru (ilość cukru pudru zależna jest od wielkości jajka, z którego białka używamy)
Sposób przygotowania:
- W misce połączyć wszystkie suche skłądniki (mąka, migdały, przyprawy, proszek, soda).
- Miód podgrzać w garnuszku razem z masłem, aż masło się rozpuści, lekko przestudzić.
- Do suchej masy wlać jeszcze lekko ciepłą mieszankę miodu i masła, wrzucić skórkę z cytryny i zarobić ciasto (ciasto łączy sie dość trudno, ale za to wałkuje łatwo).
- Ciasto wałkować partiami i wycinać z niego dowolne kształty. (cienko rozwałkowane da w efekcie bardziej kruche pierniczki, grube będą bardziej miękkie). Jeśli planujemy wieszać je na choince, trzeba wykonać małe otworki, np. przy użyciu wykałaczki).
- Ciasteczka układać na blasze wysmarowanej masłem i wstawiać partiami do pieca nagrzanego do 180° C. Czas pieczenia 10 min. Jeśli chcemy mocniej zrumienić, albo pieczemy grube pierniczki, można czas wydłużyć do 12 minut. Zaraz po wyjęciu z pieca ciastka będą dość miękkie, więc z przekładaniem do miski, czy puszki należy poczekać kilka minut.
- Składniki lukru dokładnie wymieszać. Letnie ciasteczka dekorujemy lukrem tak, jak podpowiada fantazja przy użyciu małej strzykawki lub cienkiego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz