wtorek, 25 marca 2014

Tajskie czerwone curry z kaczką


Czerwone curry z papryczek chilli, jakie można kupić w Polsce nie będzie zbyt pikantne, dlatego, jeśli wolimy ostrzejsze, możemy na koniec dodać nieco suszonego chilli. Ponieważ jest to curry tajskie, jest przyrządzone na mleku kokosowym. Obowiązkowym dodatkiem jest, oczywiście, ryż, najlepiej tajski ryż jaśminowy. Smacznego!

Składniki (2 porcje):
1 pierś z kaczki
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki czerwonej pasty curry wg. przepisu, który znajduje się tutaj  lub 1 opakowanie gotowej czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
3 liście limonki kafir
3 łyżki sosu rybnego (może być też sojowy)
1/2 łyżeczki cukru palmowego lub trzcinowego
garść zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej w zależności od pory roku)
1 nieduża czerwona papryka
1 nieduża zielona papryka
szczypta soli (opcjonalnie)
kilka gałązek bazylii  do dekoracji (świeża tajska bazylia jest u nas niedostępna, użyłam więc rodzimej)

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kaczki natrzeć sosem sojowym, odstawić na chwilę, żeby przeszedł smakiem (jeśli mamy czas, marynujmy przez min. 1 godzinę).
  2. Na suchej i zimnej  patelni ułożyć filet z kaczki skórą do dołu, włączyć piec i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż tłuszcz ze skóry się zrumieni, wytopi i zacznie skwierczeć, wtedy obrócić mięso na drugą stronę i smażyć na dużym ogniu 2-3 minuty (mięso wewnątrz może być lekko różowe, ale nie ociekające krwią). Odstawić na bok.
  3. Fasolkę i paprykę pokroić na kawałki o długości ok. 3-4 cm.
  4. W woku podgrzać olej, dodać czerwoną pastę curry, kiedy poczujemy zapach, dodać mleko kokosowe, zamieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  5. Dodać liście limonki, sos rybny i cukier, zamieszać do połączenia składników.
  6. Wrzucić pokrojoną paprykę i fasolkę i dalej gotować przez 5-10 minut od czasu do czasu lekko mieszając.
  7. Kiedy warzywa są już miękkie (ale nie rozgotowane) spróbować i ostatecznie doprawić sosem rybnym lub solą, jeśli to konieczne oraz suszonym chilli, jeśli ma być bardziej ostre.
  8. Pierś z kaczki pokroić w plasterki, dodać do sosu, podgrzać i od razu podawać.
  9. Podać curry udekorowane gałązką bazylii.