wtorek, 25 marca 2014

Tajskie czerwone curry z kaczką


Czerwone curry z papryczek chilli, jakie można kupić w Polsce nie będzie zbyt pikantne, dlatego, jeśli wolimy ostrzejsze, możemy na koniec dodać nieco chilli. Ponieważ jest to curry tajskie, jest przyrządzone na mleku kokosowym. Obowiązkowym dodatkiem jest, oczywiście, ryż, najlepiej tajski ryż jaśminowy. Smacznego!

Składniki (2 porcje):
1 pierś z kaczki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
3 łyżki czerwonej pasty curry wg. przepisu, który znajduje się tutaj  lub 1 opakowanie gotowej czerwonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
3 liście limonki kafir
3 łyżki sosu rybnego (może być też sojowy)
1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego
garść zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki o długości ok. 3 cm
1 czerwona papryka pokrojona w 3-centymetrowe paski (lub pół na pół czerwona i zielona)

do podania
kilka gałązek bazylii  tajskiej lub kolendry
1 mały drobno pokrojony strączek chilli

Sposób przygotowania:
  1. Filet z kaczki natrzyj sosem sojowym, odstaw na chwilę, żeby przeszedł smakiem (jeśli masz czas, marynuj przez min. 1 godzinę).
  2. Na suchej i zimnej  patelni umieść filet z kaczki skórą do dołu, włącz piec i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż wytopiony tłuszcz zacznie skwierczeć, a skóra będzie cienka i rumiana, wtedy obróć mięso na drugą stronę i smaż na dużym ogniu 2-3 minuty (mięso wewnątrz może być lekko różowe, ale nie ociekające krwią). Przykryte mięso odstaw na bok, żeby odpoczęło.
  3. W woku podgrzej olej, dodaj czerwoną pastę curry i podgrzewaj mieszając, a kiedy poczujesz intensywny zapach, dodaj mleko kokosowe. Nadal podgrzewaj mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. Dodaj liście limonki, sos rybny i cukier, zamieszaj do połączenia składników.
  5. Wrzuć paprykę oraz fasolkę i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut od czasu do czasu lekko mieszając.
  6. Kiedy warzywa są już miękkie (ale nie rozgotowane) spróbuj i, jeśli trzeba, dopraw dodatkową ilością sosu rybnego.
  7. Pierś z kaczki pokrój w plasterki, dodaj do curry, a wszystko razem podgrzej.
  8. Curry podaj posypane listkami tajskiej bazylii oraz posiekanym chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz