poniedziałek, 17 marca 2014

Zielona pasta curry domowej roboty


Zielone curry jest chyba najbardziej popularnym tajskim daniem typu curry, a żeby je przyrządzić potrzebujemy pasty, która nada właściwy smak i aromat tej potrawie. Można użyć gotowej pasty ze sklepu, ale przygotowanie jej w domu jest proste, więc polecam ten eksperyment.

Składniki:
5-6 zielonych papryczek chilli
2 łodyżki trawy cytrynowej (białe części)
5-6 listków limonki kafir (mogą być suszone, da się kupić w supermarketach)
10 ząbków czosnku
5 cebulek szalotek
1 łyżeczka kurkumy w proszku (chyba, ze mamy dostęp do świeżej)
imbir lub galangal (ok 5-6 cm)
1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
garść świeżej bazylii
garść świeżej kolendry
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Chilli oczyścic z pestek, szalotkę, czosnek i imbir obrać.
  2. Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, dodać wodę i zblendować na miazgę.
  3. Zawartość blendera przełożyć do woka lub garnka i podgrzewać tak długo, aż pasta odparuje z wody i solidnie zgęstnieje.
  4. Pastę przełożyć do słoiczka, po wystygnięciu, jeśli nie używamy na bieżąco, można przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie (przed zakręceniem słoika skropić powierzchnię odrobiną oliwy).