Zielone curry jest chyba najbardziej popularnym tajskim daniem typu curry, a żeby je przyrządzić potrzebujemy pasty, która nada właściwy smak i aromat tej potrawie. Można użyć gotowej pasty ze sklepu, ale przygotowanie jej w domu jest proste, więc polecam ten eksperyment.
Składniki:
5-6 zielonych papryczek chilli
2 łodyżki trawy cytrynowej (białe części)
5-6 listków limonki kafir (mogą być suszone, da się kupić w supermarketach)
10 ząbków czosnku
5 cebulek szalotek
1 łyżeczka kurkumy w proszku (chyba, ze mamy dostęp do świeżej)
imbir lub galangal (ok 5-6 cm)
1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
garść świeżej bazylii
garść świeżej kolendry
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Chilli oczyścic z pestek, szalotkę, czosnek i imbir obrać.
- Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, dodać wodę i zblendować na miazgę.
- Zawartość blendera przełożyć do woka lub garnka i podgrzewać tak długo, aż pasta odparuje z wody i solidnie zgęstnieje.
- Pastę przełożyć do słoiczka, po wystygnięciu, jeśli nie używamy na bieżąco, można przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie (przed zakręceniem słoika skropić powierzchnię odrobiną oliwy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz