sobota, 7 czerwca 2014

Wiosenne tartaletki z białymi szparagami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki (4 tartaletki):
ciasto:
170 g mąki pszennej
90g masła
1-2 łyżki wody
szczypta soli
nadzienie:
3 żółtka
1 całe jajko
150 ml śmietany kremówki (18% też zda egzamin)
garść liści młodego szpinaku
8 - 10białych szparagów
8 - 10 kawałków suszonych pomidorów
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki i masła zagnieść elastyczne ciasto, dodając pod koniec zagniatania wodę i sól. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i mocno schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
  2. Szparagi obrać, odciąć główki na wysokości ok. 3-4 cm i ugotować (główki i pozostałe kawałki) al dente. Główki wyjąć wcześniej, żeby się nie rozgotowały). Przecedzić i przestudzić.
  3. Szpinak sparzyć na sitku gorącą wodą, mocno odcisnąć wodę (jeśli liście są duże, można je pokroić), pomidory odcisnąć z oleju i pokroić w paseczki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowane masłem foremki, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 10-15 min (dobrze jest przykryć dno krążkami papieru do pieczenia i obciążyć np. suszoną fasolą, żeby ciasto nie podniosło się podczas podpiekania)
  5. Do miski wrzucić żółtka i jajko, roztrzepać na jednolitą masę, dodać śmietanę i wymieszać.
  6. Do masy jajecznej dodać liście szpinaku, pomidory i szparagi (oprócz główek) pokrojone na 2- centymetrowe kawałki, doprawić solą, pieprzem i gałką.
  7. Z podpieczonych spodów usuwamy papier i fasolę i wypełniamy je nadzieniem, na wierzchu układamy główki szparagów i wstawiamy na nowo do pieca na kolejne 10-15 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od wysokości tartaletek, ale kiedy tylko masa jajeczna delikatnie się zetnie, tartaletki są gotowe do wyjęcia z pieca (można to sprawdzić dotykając lekko palcem).
Wymarzonym dodatkiem do tartaletek będzie mieszanka młodych sałat z sosem vinegrette i już można się poczuć jak na Lazurowym Wybrzeżu, bowiem tarty i tartaletki, to specjalność francuska i to właśnie Francuzi rozwinęli umiejętność ich przygotowywania  na setki sposobów wykorzystujących bogactwo składników, jakich dostarczają poszczególne regiony Francji i modyfikując ciasto będące bazą tart. Możliwości są nieograniczone...