ciasto:
175 g mąki
120 g zimnego masła
1 łyżka cukru
2-3 łyżki wody
nadzienie:
3/4 kg rabarbaru
3 jajka
300 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 - 3 łyżki likieru limoncello (lub innego alkoholu)
dekoracja:
płatki kokosa (kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, ale można je zastąpić prażonymi płatkami migdałów)
cukier puder
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła i cukru zagnieść ciasto pod koniec dodając wodę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Rabarbar opłukać i pokroić na kawałki o długości ok. 2 - 2,5 cm.
- Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć krążkiem pergaminu i obciążyć ziarnami suszonej fasoli. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 ° C i podpiekać przez ok. 15 minut.
- Kiedy spód się piecze, przygotowujemy krem. Jajka ubić w robocie kuchennym dodając stopniowo cukier. Kiedy będą puszyste, dodać śmietanę skórkę z cytryny oraz likier.
- Wyciągnąć podpieczony spód z pieca, zdjąć pergamin i fasolę, wnętrze wypełnić rabarbarem - układać go przecięciem do góry zostawiając tylko minimalne przerwy pomiędzy kawałkami.
- Owoce ostrożnie zalać kremem śmietankowym tak, aby wypełnił on wszystkie przestrzenie pomiędzy kawałkami rabarbaru.
- Tartę wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 30 minut albo do czasu, kiedy krem się delikatnie zetnie. Wystudzić, a przed podaniem posypać płatkami kokosa i posypać pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz