sobota, 5 lipca 2014

Jogurtowe tiramisu z suszonymi figami, mango i karmelizowanymi orzechami



Oto kolejny przepis do książki o diecie dla serca. Tym razem deser. Przygotowanie deseru spełniającego wymogi tej diety, to spore wyzwanie, zwłaszcza, że ze składników trzeba wykluczyć cukier, jajka, a w przypadku tiramisu, również serek mascarpone. Zrobiłam więc deser na bazie gęstego jogurtu greckiego inspirowany klasycznym tiramisu. Słodycz deseru bierze się z suszonych fig, owocu mango oraz odrobiny miodu, w którym karmelizowane są orzechy. Wyszło pysznie, a przy tym niskokalorycznie, a jako, że bazą jest jogurt można taki deser potraktować również jako lekkie i pożywne śniadanie. Smacznego!

Składniki: 
1 duży kubek jogurtu greckiego
3 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (18 g)
10 suszonych fig
1 łyżeczka miodu
12 połówek orzechów włoskich
1 mango
6 ciasteczek owsianych
1 mała filiżanka świeżo zaparzonej kawy
1 kostka gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:
  1. Jogurt połącz z miękką margaryną Optima Omega 3. 
  2. Figi pokrój na niewielkie kawałki i wymieszaj je z jogurtem. 
  3. Na małej patelni podgrzej miód i wrzuć do niego połamane orzechy. Podgrzewaj chwilę na średnim ogniu mieszając, aby orzechy równomiernie pokryły się skarmelizowanym miodem. Odstaw do wystygnięcia. 
  4. Mango obierz i pokrój w plastry, a każdy plaster na 2-3 kawałki.
  5. W szklaneczkach lub pucharkach układaj warstwami jogurt z figami, kawałki mango, orzechy i pokruszone ciasteczka owsiane wcześniej zamoczone w kawie. Ostatnią warstwą powinien być jogurt. 
  6. Deser posyp wiórkami czekolady.