Składniki:
1 duży kubek jogurtu greckiego
3 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (18 g)
10 suszonych fig
1 łyżeczka miodu
12 połówek orzechów włoskich
1 mango
6 ciasteczek owsianych
1 mała filiżanka świeżo zaparzonej kawy
1 kostka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Jogurt połącz z miękką margaryną Optima Omega 3.
- Figi pokrój na niewielkie kawałki i wymieszaj je z jogurtem.
- Na małej patelni podgrzej miód i wrzuć do niego połamane orzechy. Podgrzewaj chwilę na średnim ogniu mieszając, aby orzechy równomiernie pokryły się skarmelizowanym miodem. Odstaw do wystygnięcia.
- Mango obierz i pokrój w plastry, a każdy plaster na 2-3 kawałki.
- W szklaneczkach lub pucharkach układaj warstwami jogurt z figami, kawałki mango, orzechy i pokruszone ciasteczka owsiane wcześniej zamoczone w kawie. Ostatnią warstwą powinien być jogurt.
- Deser posyp wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz