niedziela, 29 czerwca 2014

Krem pietruszkowo - jabłkowy z miętowo - imbirową nutą


Dzisiaj pierwszy przepis w ramach projektu dotyczącego diety dla serca prowadzonego przez Polski Instytut Dietetyki - kremowa zupa pełna smaków i aromatów, a do tego zdrowa i niskokaloryczna. Polecam ją również tym, którzy nie mają problemu z cholesterolem.


Składniki (4 porcje):
zupa:
4-5 korzeni pietruszki (375 g)
1 duże jabłko (175 g)
1 średni ziemniak (100 g)
Kawałek korzenia imbiru (ok. 4 cm)
4 łyżeczki margaryny Optima Cardio (24g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki soku jabłkowego
1,25 l niesłonego rosołu drobiowego
po szczypcie mielonej kolendry i gałki muszkatałowej
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej mięty 
4 łyżki jogurtu greckiego 0%

grzanki:
2 ząbki czosnku
8 kromek żytniej bagietki
gałązka rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek



Sposób przygotowania:
zupa:
  1. Pietruszkę, jabłko, ziemniak i imbir obierz i pokrój na małe kawałki. 
  2. W garnku podgrzej margarynę Optima Cardio i dodaj pokrojone warzywa oraz natkę, podlej sokiem jabłkowym i duś pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. 
  3. Dolej połowę rosołu i gotuj kolejne 15 minut. 
  4. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj blenderem na krem, a następnie dodaj jeszcze tyle rosołu, aby zupa uzyskała właściwą gęstość. 
  5. Dopraw do smaku kolendrą i gałką muszkatałową
grzanki:

  1. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  2. Na kromkach bagietki poukładaj po 2-3 plasterki czosnku i po kilka igiełek rozmarynu, wszystko skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 10 minut, aby grzanki zrumieniły się.
  3. Oliwę połącz z posiekaną mietą. Zupę udekoruj kleksami z miętowej oliwy i jogurtu greckiego i podaj z grzankami czosnkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz