Dzisiaj pierwszy przepis w ramach projektu dotyczącego diety dla serca prowadzonego przez Polski Instytut Dietetyki - kremowa zupa pełna smaków i aromatów, a do tego zdrowa i niskokaloryczna. Polecam ją również tym, którzy nie mają problemu z cholesterolem.
Składniki (4 porcje):
zupa:
4-5 korzeni pietruszki (375
g)
1 duże jabłko (175 g)
1 średni ziemniak (100 g)
Kawałek korzenia imbiru (ok.
4 cm)
4 łyżeczki margaryny Optima
Cardio (24g)
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
1/2 szklanki soku jabłkowego
1,25 l niesłonego rosołu
drobiowego
po szczypcie mielonej
kolendry i gałki muszkatałowej
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej mięty
4 łyżki jogurtu greckiego 0%
grzanki:
2 ząbki czosnku
8 kromek żytniej bagietki
gałązka rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
zupa:
- Pietruszkę, jabłko, ziemniak i imbir obierz i pokrój na małe kawałki.
- W garnku podgrzej margarynę Optima Cardio i dodaj pokrojone warzywa oraz natkę, podlej sokiem jabłkowym i duś pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dolej połowę rosołu i gotuj kolejne 15 minut.
- Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj blenderem na krem, a następnie dodaj jeszcze tyle rosołu, aby zupa uzyskała właściwą gęstość.
- Dopraw do smaku kolendrą i gałką muszkatałową
grzanki:
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Na kromkach bagietki poukładaj po 2-3 plasterki czosnku i po kilka igiełek rozmarynu, wszystko skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 10 minut, aby grzanki zrumieniły się.
- Oliwę połącz z posiekaną mietą. Zupę udekoruj kleksami z miętowej oliwy i jogurtu greckiego i podaj z grzankami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz