poniedziałek, 24 listopada 2014

Sernik na zimno z mascarpone i owocami mango


Jest to wyjątkowo łatwy do przygotowania sernik, nie wymaga pieczenia, dzięki temu brak tu emocji wyrośnie-nie wyrośnie, opadnie-nie opadnie. Ta wersja zawsze się udaje. Masa serowa, dzięki serkowi mascarpone jest delikatna jak puch, a spód chrupiący o grylażowym smaku. Robiłam go latem z malinami, był pyszny, a teraz z mango - rewelacja. Zapraszam.


Składniki (na mniejszą tortownicę - do 25 cm):

spód:
145g (1/2 opakowania) sucharków (użyłam takich w niebieskim opakowaniu firmy Mamut)
1 mały słoiczek nutelli

masa serowa:
600g  twarogu (użyłam taki z wiaderka firmy Jana)
400g serka mascarpone
5 tabliczek białej czekolady (tabliczki po 100g)
1,5 dużych owoców mango lub 2 mniejsze (powinny być dość twarde, ale uginać się lekko pod palcem, zbyt twarde mango uniemożliwi dzielenie sernika widelczykiem)
6 łyżeczek żelatyny
9 łyżek wody

dekoracja:
1/2 dużego mango lub 1 małe
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki wody
ok. 10 kawałków suszonego mango (kupiłam w Rossmanie) - opcjonalnie
kilka listków melisy


Sposób przygotowania:

spód:

  1. Sucharki zetrzyj na tarce lub rozkrusz dokładnie i połącz z nutellą. 
  2. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy dociskając masę dokładnie do dna (masa może się trochę kleić, ale zestali się potem w lodówce)
masa serowa;
  1. Do rondelka odmierz odpowiednią ilość żelatyny i wody, odstaw na 10 minut, kiedy rozmięknie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia, odstaw do ostygnięcia.
  2. Żaroodporną miskę ustaw na rondelku z gotującą wodą, włóż do niej połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją od czasu do czasu mieszając, powinna powstać jednolita masa. 
  3. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę z rondelka i odstaw do ostygnięcia.
  4. Do robota kuchennego odmierz odpowiednie ilości twarogu i serka mascarpone, na małych obrotach miksera połącz je na jednolitą masę.
  5. Do masy serowej dodawaj stopniowo przestudzoną czekoladę miksując na wolnych obrotach.
  6. 2-3 łyżki masy serowej przełóż do naczynia z żelatyną, rozprowadź, a następnie przełóż tę masę do masy serowej, dokładnie wymieszaj.
  7. 1,5 mango (lub 2, jeśli małe) obierz i pokrój na cienkie plasterki dokładnie okrawając miąższ wokół pestki, podziel pokrojone mango na 2 mniej więcej równe porcje.
dekoracja:


  1. Żelatynę połącz z wodą i zagrzej nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Połowę dużego mango lub 1 całe małe mango obierz, okrój dookoła pestki i zmiksuj na pure.
  3. Do żelatyny dodaj pure i dokładnie wymieszaj.
wykończenie:
  1. Do tortownicy wyłożonej masą z sucharków i nutelli przełóż ok. 1/3 masy serowej, wyrównaj powierzchnię i pokryj ją jedną porcją mango w plasterkach.
  2. Na mango wyłóż połowę pozostałej masy serowej, na niej połóż drugą porcję mango w plasterkach.
  3. Do tortownicy przełóż pozostałą ilość masy serowej, wyrównaj powierzchnię, a na niej rozprowadź pure z mango połączone z żelatyną.
  4. Tortownicę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki, aby sernik się porządnie schłodził (najlepiej na całą noc).
  5. Przed podaniem udekorowałam sernik suszonymi kawałkami mango i listkami melisy.


Inspirację do tego sernika znalazłam na stronie Małej Cukierenki, oryginał jednak znacząco zmodyfikowałam.