środa, 1 kwietnia 2015

Waniliowa pascha z suszonym mango i karmelizowanymi orzechami


Podane poniżej ilości składników wystarczają na niewielką paschę podzielną na około 8 kawałków. Jeśli jednak chcemy zrobić nieco większą porcję, należy zwiększyć ilość składników o 50%.
Składniki (ok. 8 porcji):
1 l mleka 3,2%
1 laska wanilii
250 ml śmietany 18%
4 jajka
250 g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)
1/2 szklanki cukru
100g suszonego mango (kupiłam w Auchan, ale można też dostać w Rossmanie) pokrojonego w drobną kostkę
100g niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżeczki miodu
1 opakowanie gazy (1m)

do dekoracji:
6 - 8 kawałków suszonego mango (tego z Rossmana)
kilka orzechów (dowolnych) lub migdałów
kilka świeżych malin
kilka listków melisy lub mięty
wykorzystałam także owoc miechunki


Sposób przygotowania:
  1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i nożem wydrap ziarenka. Dodaj je do mleka i razem zagotuj w dużym garnku.
  2. W misce roztrzep jajka ze śmietaną i dodaj je do garnka z gorącym mlekiem.
  3. Zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15-20 minut nie mieszając. Mieszanka nie powinna się gotować tylko delikatnie "bąbelkować". W tym czasie w mieszance wytrąci się coś w rodzaju "serka". Zgaś ogień i poczekaj, aż wszystko wystygnie. 
  4. Na sitku rozłóż gazę i wylej na nią zupełnie zimną zawartość garnka, poczekaj chwilę, aż płyn przeleci przez sitko, a na gazie zostanie sam serek.
  5. Zakręć gazę dosyć ciasno wkoło serka, połóż na niej talerzyk i coś cięższego (słoik lub kartonik mleka) i odstaw, żeby pozostała serwatka dokładnie odciekła (można nawet zostawić na noc). Dobrze odciśnięty serek powinien mieć stałą konsystencję tak, że można by go kroić nożem). 
  6. Na małej patelni podgrzej miód i dodaj orzeszki, zamieszaj i smaż na niezbyt ostrym ogniu do momentu, aż orzeszki pokryją się skarmelizowanym miodem, odstaw do całkowitego wystygnięcia  (kiedy wystygną, powinny być chrupiące).
  7. Miękkie masło rozetrzyj na puszysty krem w donicy do ucierania ciasta, stopniowo dodawaj cukier.
  8. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce serek. Kiedy cały serek jest wkręcony w masło i nie czuć już grudek cukru - krem jest gotowy.
  9. Do kremu dodaj karmelizowane orzeszki i pokrojone mango, zamieszaj.
  10. Miskę lub doniczkę wyłóż wilgotną gazą, na gazę wyłóż masę z bakaliami, dociśnij lekko do dna, a wystającymi kawałkami gazy przykryj wierzch (dobrze jest obciążyć wierzch, żeby pascha miała ładny kształt).  Wstaw paschę do lodówki, żeby się porządnie schłodziła (będzie ją łatwiej kroić).
  11. Schłodzoną wyjmij z lodówki, odsuń gazę, na misce połóż duży talerz do góry dnem i jednym zręcznym ruchem obróć wszystko do góry nogami tak, aby pascha wylądowała na talerzu. Delikatnie zdejmij gazę, na płaskim wierzchu paschy wykonaj dowolną dekorację. Podaj na stół i delektuj się !