Podane poniżej ilości składników wystarczają na niewielką paschę podzielną na około 8 kawałków. Jeśli jednak chcemy zrobić nieco większą porcję, należy zwiększyć ilość składników o 50%.
Składniki (ok.
8 porcji):
1 l mleka 3,2%
1 l mleka 3,2%
1 laska wanilii
250 ml śmietany
18%
4 jajka
250 g miękkiego
masła (użyłam masła Kerrygold)
1/2 szklanki
cukru
100g suszonego
mango (kupiłam w Auchan, ale można też dostać w Rossmanie) pokrojonego w drobną
kostkę
100g niesolonych
orzeszków ziemnych
2 łyżeczki miodu
1 opakowanie gazy (1m)
1 opakowanie gazy (1m)
do dekoracji:
6 - 8 kawałków
suszonego mango (tego z Rossmana)
kilka orzechów
(dowolnych) lub migdałów
kilka świeżych
malin
kilka listków
melisy lub mięty
wykorzystałam
także owoc miechunki
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż i nożem wydrap ziarenka. Dodaj je do mleka i razem zagotuj w dużym garnku.
- W misce roztrzep jajka ze śmietaną i dodaj je do garnka z gorącym mlekiem.
- Zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15-20 minut nie mieszając. Mieszanka nie powinna się gotować tylko delikatnie "bąbelkować". W tym czasie w mieszance wytrąci się coś w rodzaju "serka". Zgaś ogień i poczekaj, aż wszystko wystygnie.
- Na sitku rozłóż gazę i wylej na nią zupełnie zimną zawartość garnka, poczekaj chwilę, aż płyn przeleci przez sitko, a na gazie zostanie sam serek.
- Zakręć gazę dosyć ciasno wkoło serka, połóż na niej talerzyk i coś cięższego (słoik lub kartonik mleka) i odstaw, żeby pozostała serwatka dokładnie odciekła (można nawet zostawić na noc). Dobrze odciśnięty serek powinien mieć stałą konsystencję tak, że można by go kroić nożem).
- Na małej patelni podgrzej miód i dodaj orzeszki, zamieszaj i smaż na niezbyt ostrym ogniu do momentu, aż orzeszki pokryją się skarmelizowanym miodem, odstaw do całkowitego wystygnięcia (kiedy wystygną, powinny być chrupiące).
- Miękkie masło rozetrzyj na puszysty krem w donicy do ucierania ciasta, stopniowo dodawaj cukier.
- Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce serek. Kiedy cały serek jest wkręcony w masło i nie czuć już grudek cukru - krem jest gotowy.
- Do kremu dodaj karmelizowane orzeszki i pokrojone mango, zamieszaj.
- Miskę lub doniczkę wyłóż wilgotną gazą, na gazę wyłóż masę z bakaliami, dociśnij lekko do dna, a wystającymi kawałkami gazy przykryj wierzch (dobrze jest obciążyć wierzch, żeby pascha miała ładny kształt). Wstaw paschę do lodówki, żeby się porządnie schłodziła (będzie ją łatwiej kroić).
- Schłodzoną wyjmij z lodówki, odsuń gazę, na misce połóż duży talerz do góry dnem i jednym zręcznym ruchem obróć wszystko do góry nogami tak, aby pascha wylądowała na talerzu. Delikatnie zdejmij gazę, na płaskim wierzchu paschy wykonaj dowolną dekorację. Podaj na stół i delektuj się !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz