niedziela, 5 lipca 2015

Makaron ze szparagami, chorizo i pomidorkami koktajlowymi

Składniki (na 1 porcję):
makaron (użyłam świeżego makaronu pappardelle)
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 posiekany ząbek czosnku
ok. 10 pomidorków koktajlowych
ok. 10 plasterków kiełbasy chorizo
5 dorodnych zielonych szparagów
sól
mielony pieprz
odrobina startego parmezanu do posypania


Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotuj al dente wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni podgrzej oliwę z masłem, dodaj czosnek, poczekaj chwilę, aż się zeszkli.
  3. Dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i duś kilka minut na małym ogniu.
  4. Szparagi obierz i pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm, dodaj do pomidorów i duś razem do 5 minut.
  5. Chorizo pokrój na paseczki, dodaj do warzyw, dopraw solą i pieprzem.
  6. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem i podaj posypany płatkami parmezanu.