Kolejna zupa na upały. Dzięki bazylii jest aromatyczna, a dzięki awokado ma konsystencję aksamitu... Pyszna i orzeźwiająca. Owoc awokado, nazywany też smaczliwką, jest niesłychanie bogaty w wartości odżywcze i dlatego jest zalecany osobom chorującym na nadciśnienie, miażdżycę i wątrobę, ale nawet jeśli ktoś nie choruje na nic, to myślę, że i tak przypadnie mu do gustu welurowa konsystencja tego chłodnika :-)
Ponieważ avocado sprzedawane w większości sklepów zazwyczaj w dotyku przypomina kawał granitowego kamienia, warto poszukać dojrzałego albo kupić wcześniej, żeby miało szansę zmięknąć.
Składniki:
chłodnik
2 opakowania jogurtu naturalnego (do picia)
4 szt awokado (powinno być dojrzałe, ale jędrne nie papkowate)
sok z 1 cytryny
spora garść umytych i osuszonych liści bazylii
sól, pieprz
oliwa bazyliowa
3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanych liści bazylii
do dekoracji
garstka orzeszków piniowych
Sposób przygotowania:
- Jogurt przelej do dużej miski, awokado obierz, wyjmij pestki, pokrój na małe kawałki i wrzuć do jogurtu.
- Dodaj sok z cytryny i liście bazylii, następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Gdyby krem był zbyt gęsty, dodaj jeszcze trochę jogurtu lub mleka. Posól i popieprz do smaku.
- Listki bazylii rozetrzyj w moździerzu na miazgę, dodaj oliwę, wymieszaj.
- Orzeszki upraż na suchej patelni na złoty kolor.
- Chłodnik podaj udekorowany oliwą bazyliową i posypany orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz