czwartek, 27 sierpnia 2015

Krem z kurek z batatem i oliwą truflową


Składniki (4 porcje):
1 pęczek obranej włoszczyzny
1/2 kg kurek dokładnie opłukanych i osuszonych
połowa batata (słodkiego ziemniaka) obranego i pokrojonego na kawałki
1 łyżka masła
1 filiżanka kremówki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
po kilka kropel oliwy truflowej na każdą porcję
sól
pieprz mielony
szczypta gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj bulion warzywny, usuń z niego warzywa (oprócz 2 marchewek) i odmierz ok. 1,5 litra.
  2. Odłóż na bok garstkę najładniejszych kurek do dekoracji.
  3. Do bulionu z marchewką dodaj bataty oraz pozostałe kurki i gotuj do miękkości (ok. 10-15 minut).
  4. Zupę zmiksuj na krem przy pomocy blendera (grzyby razem z warzywami).
  5. Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj do kremu kurkowego zostawiając po łyżce na każdą porcję do dekoracji.
  6. Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  7. Kurki przeznaczone do dekoracji obsmaż na maśle na złoto.
  8. Podaj zupę udekorowaną kleksem bitej śmietany, kilkoma kurkami, natką pietruszki i kilkoma kroplami oliwy truflowej.