Składniki (4 porcje):
1 pęczek obranej włoszczyzny
1/2 kg kurek dokładnie opłukanych i osuszonych
połowa batata (słodkiego ziemniaka) obranego i pokrojonego na kawałki
1 łyżka masła
1 filiżanka kremówki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
po kilka kropel oliwy truflowej na każdą porcję
sól
pieprz mielony
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bulion warzywny, usuń z niego warzywa (oprócz 2 marchewek) i odmierz ok. 1,5 litra.
- Odłóż na bok garstkę najładniejszych kurek do dekoracji.
- Do bulionu z marchewką dodaj bataty oraz pozostałe kurki i gotuj do miękkości (ok. 10-15 minut).
- Zupę zmiksuj na krem przy pomocy blendera (grzyby razem z warzywami).
- Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj do kremu kurkowego zostawiając po łyżce na każdą porcję do dekoracji.
- Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- Kurki przeznaczone do dekoracji obsmaż na maśle na złoto.
- Podaj zupę udekorowaną kleksem bitej śmietany, kilkoma kurkami, natką pietruszki i kilkoma kroplami oliwy truflowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz