Składniki (2 porcje):
2 średniej wielkości bakłażany
ok. 12 płatów suszonych pomidorów
1 łyżka listków świeżego tymianku
sól
pieprz
suszone chilli (opcjonalnie)
oliwa
50 g solonej ricotty (jeśli nie mamy, może być feta)
Sposób przygotowania:
- Opłukane bakłażany przekrój wzdłuż na połówki, miąższ ponacinaj w kratkę uważając, żeby nie przeciąć skórki i posmaruj oliwą.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bakłażana skórą do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Piecz około 40 minut lub do czasu, aż miąższ będzie miękki.
- Po wyjęciu bakłażanów z piekarnika ostrożnie usuń łyżką miąższ nie rozrywając skórki. Rozgnieć miąższ w misce, dodaj drobno pokrojone pomidory i tymianek, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną chilli. Dokładnie wymieszaj.
- Farszem wypełnij opróżnione wcześniej skórki bakłażana, ponownie ułóż je na blaszce i wstaw na kilka minut do piekarnika, aby się zapiekły.
- Przed podaniem posyp utartym serem ricotta lub feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz