4 garście liści sałaty w różnych gatunkach (mogą być też liście młodego szpinaku, roszponka, rukola)
4-5 buraczków średniej wielkości upieczonych w folii aluminiowej, obranych i pokrojonych w ósemki
10-12 kawałków miękkiego koziego sera
30 - 40 szt orzechów laskowych
1 małe pudełeczko opłukanych i osuszonych malin
dressing:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki octu malinowego (lub innego owocowego)
1 łyżka miodu
sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Orzechy upraż na suchej patelni, aby lekko się przyrumieniły i, gdy wystygną, pokrój na mniejsze kawałki.
- Połącz składniki dressingu i wymieszaj na emulsję.
- Sałatę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, umieść w miskach lub na talerzach.
- Do sałaty dodaj kawałki buraczków i maliny i delikatnie wymieszaj.
- Na wierzchu ułóż kawałki sera i posyp orzechami.
- Sałatkę polej dressingiem i od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz