1 kg zielonych, czyli po prostu niedojrzałych pomidorów
sok z 1 limonki
1ząbek czosnku
1 szalotka
2 strączki papryczki chilli
kawałek imbiru (ok. 2-3 cm) obronnego i utartego na tarce
listki obrane z 3 - 4 gałązek tymianku
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Opłukane pomidory pokrój na ćwiartki i umieść je w garnku, dodaj sok z limonki. Podgrzewaj na średnim ogniu.
- Do pomidorów dodaj obrane i posiekane czosnek, szalotkę i chilli. Zamieszkają i gotuj dalej.
- Dodaj imbir i listki tymianku, cukier oraz kolendrę i gotuj ok. 45 minut, aż składniki się całkowicie rozgotują, a pomidory nabiorą konsystencji marmolady.
- Przetrzyj chutney przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek pomidorów, przełóż do słoiczka.
Taki chutney świetnie nadaje się do grillowanych i pieczonych mięs oraz do serowych przekąsek.
Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, napełnione słoiczki trzeba spasteryzować w garnku z gotującą wodą przez około godziny.
Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, napełnione słoiczki trzeba spasteryzować w garnku z gotującą wodą przez około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz