piątek, 4 września 2015

Malinianki, jeżynianki..., czyli maślane bułeczki na pożegnanie lata


Składniki (na 15 bułeczek):
ciasto:
20g świeżych drożdży
50g cukru
450g mąki tortowej
½ szklanki ciepłego mleka
¼ szklanki ciepłej wody
starta skórka z 1 cytryny
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 rozmącone jajka o temperaturze pokojowej
szczypta soli
180g dobrego, bardzo miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)

ponadto:
1 rozmącone jajko do posmarowania bułeczek
600g malin lub malin mieszanych z jeżynami)
1 opakowanie płatków migdałowych

lukier:
6-8 łyżek cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
kilka kropli soku z cytryny



Sposób przygotowania:

  1. W rondelku lub miseczce umieść drożdże i wymieszaj je z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i mlekiem. Odstaw do czasu, aż zaczyn zacznie rosnąć (ok. 15 minut).  
  2. Do dużej miski wsyp resztę mąki i cukru, dodaj zaczyn, wodę, skórkę z cytryny, cukier z wanilią, sól oraz jajka. Wymieszaj składniki i wyrób jednolite elastyczne ciasto. Najlepiej wyrabiać w robocie kuchennym przy użyciu końcówki w kształcie haka.  
  3. Kiedy ciasto jest już jednolite, nadal wyrabiając na wolnych obrotach dodawaj stopniowo po 1 łyżce masła czekając z każdą kolejną do czasu, aż poprzednia wmiesza się w ciasto.  
  4. Gotowe ciasto wyrównaj, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw, aby zaczęło wyrastać.  
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż je na posypany mąką duży kawałek papieru do pieczenia i rozwałkuj lub rozciągnij palcami na prostokąt o grubości ok. 1 cm (jeśli ciasto będzie zbyt „luźne”, podsyp trochę mąki).  
  6. Na rozwałkowanym cieście ułóż mniej więcej połowę owoców i zroluj ciasto wzdłuż długiego boku pomagając sobie papierem .  
  7. Roladkę z ciasta pokrój w poprzek na ok. 15 równych kawałków, a każdy kolejny kawałek przenieś na blachę przykrytą papierem do pieczenia i ułóż przecięciem do góry zostawiając pomiędzy bułeczkami miejsce na wyrośnięcie (na 15 szt będą potrzebne 2 blachy).  
  8. Rękami nadaj bułeczkom zgrabny, okrągły kształt, posmaruj je rozmąconym jajkiem, poukładaj na nich pozostałe owoce i posyp migdałami. Odstaw obie blachy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. 
  9. Piekarnik nagrzej do 180 °C.  Pierwszą blachę wstaw do nagrzanego pieca i piecz 20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu wstaw kolejną blachę i piecz w ten sam sposób.  
  10. Połącz składniki lukru i dobrze utrzyj (lukier musi być gęsty, jeśli nie jest, dodaj więcej pudru). Polukruj bułeczki, kiedy są jeszcze ciepłe, ale już nie gorące.