2 duże bakłażany
sól
oliwa do smażenia
1 owoc granatu
duża garść liści bazylii opłukanych i osuszonych
3 łyżki orzeszków pinii
sos:
1 mały kubek gęstego jogurtu greckiego
szczypta szafranu
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 ząbka czosnku (posiekanego lub zmiażdżonego)
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól i usmaż partiami na patelni grillowej.
- Granat przekrój w poprzek i wybierz z niego pestki.
- Orzeszki pinii upraż na suchej patelni na złoty kolor.
- Szafran namocz w 1 łyżce wody, kiedy puści intensywny kolor, dodaj go do jogurtu razem z pozostałymi składnikami sosu, wymieszaj.
- W misce połącz plastry bakłażana z pestkami granatu, listkami bazylii i orzeszkami pinii.
- Sałatkę polej sosem szafranowym.
Przepis z małymi modyfikacjami z książki Ottolenghi (wydanie angielskojęzyczne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz