2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku zmiażdżone lub posiekane
2 cebulki szalotki obrane i pokrojone w kostkę
1 pełna szklanka ryżu do risotto (arborio)
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
ok. 750 ml rosołu drobiowego lub warzywnego
ok. 225 g buraczków obranych i utartych na grubej tarce
3 łyżki suszonych żurawin
1 czubata łyżka masła
2-3 łyżki utartego koziego sera
sól
pieprz mielony
do podania:
garstka rukoli
płatki startego koziego sera
Sposób przygotowania:
- Oliwę podgrzej w garnku, wrzuć na nią czosnek i szalotkę. Smaż, aż czosnek i cebula zrobią się szkliste.
- Dodaj wypłukany ryż, smaż chwilę razem, aż ryż również stanie się lekko szklisty.
- Wlej wino i dalej gotuj mieszając, żeby trochę odparowało.
- Dodaj ok. 1/4 ilości rosołu i gotuj na małym ogniu często mieszając i dodając po trochu więcej rosołu w miarę jak odparowuje (czas gotowania risotto, to ok. 15 minut, ryż nie może się rozgotować).
- Po około 5 minutach gotowania dodaj buraczki i żurawinę, dalej gotuj kontynuując stopniowe dolewanie rosołu.
- Kiedy ryż jest już odpowiedni (lekko miękki), a buraczki jeszcze lekko chrupiące, dodaj masło i ser, zamieszaj, dopraw pieprzem i, jeśli trzeba, solą i od razu podawaj posypane rukolą i płatkami koziego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz