poniedziałek, 14 września 2015

Sałatka z grillowanych bakłażanów wg. Yotama Ottolenghi

Składniki (3 porcje):
2 duże bakłażany
sól
oliwa do smażenia
1 owoc granatu
duża garść liści bazylii opłukanych i osuszonych
3 łyżki orzeszków pinii

sos:
1 mały kubek gęstego jogurtu greckiego
szczypta szafranu
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 ząbka czosnku (posiekanego lub zmiażdżonego)
szczypta soli


Sposób przygotowania:
  1. Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól i usmaż partiami na patelni grillowej.
  2. Granat przekrój w poprzek i wybierz z niego pestki.
  3. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni na złoty kolor.
  4. Szafran namocz w 1 łyżce wody, kiedy puści intensywny kolor, dodaj go do jogurtu razem z pozostałymi składnikami sosu, wymieszaj.
  5. W misce połącz plastry bakłażana z pestkami granatu, listkami bazylii i orzeszkami pinii.
  6. Sałatkę polej sosem szafranowym.


Przepis z małymi modyfikacjami z książki Ottolenghi (wydanie angielskojęzyczne).