poniedziałek, 12 października 2015

Krem z żółtych pomidorów i żółtej papryki

Składniki:
2 łyżki oliwy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 posiekane szalotki
6 dużych żółtych lub pomarańczowych pomidorów
4 duże żółte papryki
6-7 gałązek świeżego tymianku
2 szklanki rosołu warzywnego
sól, pieprz mielony

do podania:
po łyżce oleju na porcję (użyłam oleju z pestek dyni)
płatki utartego parmezanu
kilka listków tymianku


Sposób przygotowania:
  1. W garnku podgrzej oliwę i dodaj czosnek i szalotki, podsmaż do zeszklenia.
  2. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę oraz obrane listki tymianku i duś pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Gdy warzywa są zupełnie miękkie zmiksuj je blenderem na krem (można dodatkowo przetrzeć przez drobne sitko, żeby zgubić pestki pomidorów).
  4. Uzupełnij taką ilością rosołu, aby zupa miała właściwą gęstość, dopraw solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem udekoruj kleksami oliwy, posyp płatkami parmezanu i listkami tymianku.