Klasyczne francuskie rilettes, to rodzaj pasztetu przygotowywanego z mięsa, na przykład wieprzowego, z kaczki lub gęsi. Mięso piecze się powoli w dużej ilości smalcu (np. gęsiego), co trwa nawet 3 godziny i dłużej. Po upieczeniu rozdrobnione mięso zalewa się smalcem z pieczenia i schładza. Rilettes podaje się jako smarowidło do chleba lub grzanek.
W odróżnieniu od
rilletes mięsnego, dzisiejsze rilettes z łososia można przygotować w 10 minut i
od razu konsumować, do czego serdecznie zachęcam.
Składniki (1 słoik):
300g łososia wędzonego na
ciepło
3 łyżki bardzo miękkiego
masła (użyłam masła Kerrygold)
skórka otarta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
kilka listków werbeny (można
zastąpić melisą cytrynową)
1 łyżeczka listków świeżego
tymianku cytrynowego (lub zwykłego)
1 łyżeczka rozkruszonych
ziaren czerwonego pieprzu
1 łyżka mini kaparów
(dowolnie)
1 łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Łososia oczyść ze skóry, tłuszczu i ości, przełóż do miski i rozgnieć widelcem, dodaj miękkie masło i wymieszaj.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekaną werbenę,
tymianek, pieprz, kapary oraz jogurt i ponownie wymieszaj. Jeśli rilettes jest zbyt
gęste, dodaj jeszcze odrobinę jogurtu.
Rilettes podaj z bagietką lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz