2 łyżki oliwy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 posiekane szalotki
6 dużych żółtych lub pomarańczowych pomidorów
4 duże żółte papryki
6-7 gałązek świeżego tymianku
2 szklanki rosołu warzywnego
sól, pieprz mielony
do podania:
po łyżce oleju na porcję (użyłam oleju z pestek dyni)
płatki utartego parmezanu
kilka listków tymianku
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej oliwę i dodaj czosnek i szalotki, podsmaż do zeszklenia.
- Dodaj pokrojone pomidory i paprykę oraz obrane listki tymianku i duś pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Gdy warzywa są zupełnie miękkie zmiksuj je blenderem na krem (można dodatkowo przetrzeć przez drobne sitko, żeby zgubić pestki pomidorów).
- Uzupełnij taką ilością rosołu, aby zupa miała właściwą gęstość, dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem udekoruj kleksami oliwy, posyp płatkami parmezanu i listkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz