400 g borowików
1,5 łyżki masła
2-3 cebulki szalotki pokrojone w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
200 g porów pokrojonych w krążki
1 łodyga selera naciowego pokrojona na kawałki
2-3 kawałki suszonych borowików
ok. 3/4 litra rosołu
250 ml kwaśnej śmietany
sól i pieprz
do dekoracji (na każdą porcję):
1 łyżeczka masła
kilka kawałków borowików pokrojonych w plasterki
młode listki selera naciowego
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść miękką szczoteczką (opłucz tylko, jeśli są bardzo zapiaszczone) i pokrój na kawałki zostawiając 2-3 małe grzybki do dekoracji.
- W garnku podgrzej masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek (nie rumień).
- Dodaj por i seler naciowy, smaż mieszając przez 5 minut.
- Dodaj grzyby świeże i suszone i smaż razem z warzywami kolejne 5 minut.
- Dolej ok. 1/3 rosołu, dodaj sól i pieprz, gotuj około 20 minut.
- Kiedy warzywa i grzyby są zupełnie miękkie, zmiksuj zupę blenderem na krem, a następnie dodaj jeszcze tyle rosołu, ile trzeba, aby zupa uzyskała właściwą gęstość.
- Na koniec wmieszaj śmietanę i, jeśli potrzeba, dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Kawałki grzybów przeznaczonych do dekoracji obsmaż na małej ilości masła na złoty kolor. Do dekoracji użyłam dodatkowo młode listki selera naciowego i gałązkę kwitnącej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz