Bazą tego pesto jest olej z pestek dyni, który trafił do mojej kuchni po raz pierwszy. Jest to olej tłoczony na zimno z nieprażonych pestek dyni. Ma bardzo ciemny brunatnozielony kolor przypominający raczej olej samochodowy, niż spożywczy. Za to jego zapach i smak, to już inna bajka. Jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Wyraźnie wyczuwalna orzechowa nuta powoduje, że jest świetny nie tylko do sałatek, ale też do słodkich wypieków. W szałwiowym pesto sprawdza się doskonale.
Składniki (na 1 słoik):
ok. 30 dużych liści świeżej szałwii
1 ząbek czosnku
3 łyżki pestek dyni
1 filiżanka oleju z pestek dyni
2 - 3 łyżki utartego sera parmezan lub grana podano
Sposób przygotowania:
- Opłukane i osuszone liście szałwii porwij na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj.
- Wszystkie składniki oprócz oleju umieść w moździerzu lub młynku i rozetrzyj lub zmiel dodając po trochu olej.
- Jeśli konieczne, dodaj szczyptę soli do smaku. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz