Do przygotowania tych
kuleczek serowych nie potrzeba żadnych wyszukanych produktów, wystarczy trochę
twarogu i żółtego sera oraz posypka, którą można zrobić na mnóstwo sposobów.
Kulki można obtoczyć w dowolnych orzechach lub migdałach, mielonej papryce,
przyprawie curry, sezamie, świeżych lub suszonych ziołach lub w czymkolwiek, co
podsuwa nam wyobraźnia.
Składniki (9 porcji):
masa serowa:
100 g utartego na drobnej
tarce sera cheddar (użyłam sera cheddar Kerrygold)
100 g twarogu śmietankowego
sól
pieprz mielony
do obtoczenia:
wariant 1: 2 łyżki obranych
i posiekanych pistacji
wariant 2: 1 łyżka
posiekanej bazylii, 1 łyżka płatków suszonych pomidorów
wariant 3: 1 łyżka czarnego
ziarnistego pieprzu, 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu, grubo zmielone lub
młotkowane
Sposób przygotowania:
- W misce połącz obydwa sery, rozgnieć widelcem, a następnie wyrób ręką na jednolitą masę, dodaj sól i pieprz do smaku.
- Z masy formuj kształtne kulki równej wielkości i odkładaj na bok.
- Gotowe kulki obtocz w posypkach (po 3 szt).
- Kulki serowe podaj w małych naczyńkach na sałatce, można polać kilkoma kroplami oliwy i wbić w nie drewniane patyczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz