ciasto:
85g gorzkiej czekolady (70% kakao)
115g masła (użyłam masła Kerrygold)
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do pierników
½ szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżki rumu
ok. 150g suszonych śliwek pokrojonych na
mniejsze kawałki
krem
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
100g dobrego masła (użyłam Kerrygold)
ok. 10 suszonych śliwek drobno posiekanych
250g serka mascarpone
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki rumu lub innego alkoholu
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżeczką masła, odstaw do wystudzenia.
- W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników.
- W drugiej misce utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj jajka, roztopioną czekoladę, mieszankę suchych składników, a na koniec rum i pokrojone śliwki. Wymieszaj szybko i niekoniecznie dokładnie (grudki mogą pozostać).
- Gęste ciasto nakładaj łyżeczką w zagłębienia formy do muffinek lub papilotki wypełniając je do 2/3 wysokości.
- Wstaw formę z muffinkami do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut.
- Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj, aby zaczęło strzelać i dodaj śliwki. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo cukier puder i serek mascarpone, a na końcu, po trochu, alkohol.
- Wystudzone muffinki udekoruj kremem i listkami melisy lub mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz