Składniki
(4 porcje):
2 dorodne i
dojrzałe owoce awokado
4 płaty
śledzi matjasów z delikatnej zalewy dobrze osuszone ręcznikiem papierowym
1 jajko
ugotowane na twardo
1 łyżka
kaparów
75g miękkiego
masła (użyłam masła Kerrygold, gdyż nie twardnieje w lodówce, co w tym
przypadku ma znaczenie)
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
pieprz mielony
sól
sok z ½ cytryny
odrobina
oliwy
2-3
posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój na pół, usuń pestki, miąższ skrop sokiem z cytryny, aby nie ciemniał.
- Śledzie i jajko pokrój na mniejsze kawałki i razem z kaparami zmiksuj na miazgę.
- Masło ucieraj w misce aż zacznie strzelać, a następnie dodaj do niego masę śledziową i natkę, dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem mielonym, ewentualnie solą.
- Pastę śledziową podziel na 4 części i każdą z nich wyłóż na połówkę awokado wypełniając miejsce po pestce.
- Gotowe porcje posyp posiekanymi orzechami i udekoruj kaparami lub natką. Podaj z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz