środa, 23 grudnia 2015

Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami


Składniki (4 porcje):
2 dorodne i dojrzałe owoce awokado
4 płaty śledzi matjasów z delikatnej zalewy dobrze osuszone ręcznikiem papierowym
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka kaparów
75g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold, gdyż nie twardnieje w lodówce, co w tym przypadku ma znaczenie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz mielony
sól                     
sok z ½ cytryny
odrobina oliwy
2-3 posiekane orzechy włoskie


Sposób przygotowania:
  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestki, miąższ skrop sokiem z cytryny, aby nie ciemniał.
  2. Śledzie i jajko pokrój na mniejsze kawałki i razem z kaparami zmiksuj na miazgę.
  3. Masło ucieraj w misce aż zacznie strzelać, a następnie dodaj do niego masę śledziową i natkę, dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem mielonym, ewentualnie solą.
  4. Pastę śledziową podziel na 4 części i każdą z nich wyłóż na połówkę awokado wypełniając miejsce po pestce.
  5. Gotowe porcje posyp posiekanymi orzechami i udekoruj kaparami lub natką. Podaj z bagietką.