środa, 10 lutego 2016

Carpaccio z buraka z granatem i kozim serem

Składniki (4 porcje):
4 średniej wielkości buraki
4 garście mieszanych sałat
2 opakowania koziego serka twarogowego (użyłam Turek naturalny)
1 duży owoc granatu
dowolne kiełki (użyłam kiełków buraka)

dressing:
3 łyżki oleju z orzechów włoskich  (lub innego)
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
szczypta soli
1 łyżka wody


Sposób przygotowania:
  1. Wyszorowane buraki osusz, każdy z osobna zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180° C, 1,5 godziny powinno wystarczyć (piekłam przy okazji pieczenia chleba).
  2. Składniki dressingu umieść w małym słoiczku, kilka razy energicznie wstrząśnij mieszanką, aby stała się jednolitą emulsją.
  3. Przestudzone buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na talerzach, na środku ułóż garstkę sałaty, na niej kozi ser w formie kulki.
  4. Całość posyp pestkami granatu, polej sosem i udekoruj kiełkami.