4 średniej wielkości buraki
4 garście mieszanych sałat
2 opakowania koziego serka twarogowego (użyłam Turek naturalny)
1 duży owoc granatu
dowolne kiełki (użyłam kiełków buraka)
dressing:
3 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub innego)
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
szczypta soli
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Wyszorowane buraki osusz, każdy z osobna zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180° C, 1,5 godziny powinno wystarczyć (piekłam przy okazji pieczenia chleba).
- Składniki dressingu umieść w małym słoiczku, kilka razy energicznie wstrząśnij mieszanką, aby stała się jednolitą emulsją.
- Przestudzone buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na talerzach, na środku ułóż garstkę sałaty, na niej kozi ser w formie kulki.
- Całość posyp pestkami granatu, polej sosem i udekoruj kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz