4 średniej wielkości buraczki
2 kwaśne jabłka
3/4 litra rosołu warzywnego lub drobiowego
1 szklanka soku z jabłek
kilka gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek)
sól
pieprz mielony
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki koziego serka twarogowego (ok. 75g)
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki chrzanu
zielone listki do dekoracji (użyłam młodych listków buraka)
Sposób przygotowania:
- Buraczki i jabłka obierz, wrzuć do 0,5l gorącego rosołu dodając kilka kropli soku z cytryny oraz zioła. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
- Gdy buraczki są miękkie usuń zioła i zmiksuj zupę blenderem na krem.
- Dolej sok jabłkowy i taką ilość rosołu, aby zupa miała właściwą gęstość, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj serek kozi, jogurt i chrzan.
- Zupę podaj udekorowaną serowo-jogurtowym kremem oraz zielonymi listkami lub kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz