poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kofty z mięsa i soczewicy w indyjskim sosie curry


Te kofty chodziły za mną od ponad roku, od czasu, gdy zobaczyłam film Smak Curry. Nie jest to do końca film o jedzeniu, ale interesująco i subtelnie opowiedziana historia dziwnej relacji dwojga nieszczęśliwych ludzi, w której jedzenie pojawia się niby mimochodem, niby na drugim planie, nie są to pięknie wystylizowane potrawy, które kamera filmuje w zwolnionym tempie. Jednak przypadek sprawia, że aromatyczne dania bohaterki, tak aromatyczne, że prawie czuć je z ekranu, stają się afrodyzjakiem w tym nietypowym związku. Dodatkowego smaku filmowi dodają zabawne dialogi bohaterki z jej ciotką oraz niezwykły Bombaj będący scenerią filmu. Ciepła, pięknie opowiedziana historia z kuchnią w tle, którą polecam miłośnikom Indii i kuchni indyjskiej, podobnie jak poniższe kofty z inspiracji Jamiego Olivera.

Składniki:
kofty:

500g mielonego mięsa (może być jagnięcina, wołowina lub wieprzowina)
1 puszka soczewicy w zalewie
1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
1 duża cebula pokrojona w kostkę
sól
olej do smażenia

sos:
1 opakowanie passaty pomidorowej
kawałek imbiru ok. 4 cm
1 cebula
1 papryczka chilli
2 łyżki pasty "mild curry spice paste" firmy Patak's (można ja znaleźć na regale z żywnością orientalną w supermarketach, ja kupiłam w Auchan)
1 łyżeczka kurkumy
1 puszka mleka kokosowego
kilka gałązek kolendry
jogurt naturalny


Sposób przygotowania:
  1. Cebulę podsmaż na odrobinie oleju, przełóż do miski. Dodaj soczewicę, i rozgnieć, następnie dodaj mięso, przyprawę garam masala, posól i wymieszaj.
  2. Z powstałej masy uformuj mokrymi rękami kulki o wielkości małej mandarynki i usmaż je na oleju.
  3. Do szerokiego rondla wyłóż passatę, dodaj obrany kawałek imbiru, pokrojoną na kawałki cebulę, pokrojone chilli, pastę curry, połowę kolendry oraz kurkumę. Na koniec wlej mleko kokosowe i zagotuj.
  4. Do gorącego sosu włóż kofty i podgrzej.
  5. Przed podaniem udekoruj jogurtem naturalnym i pozostałą kolendrą.
Przepis inspirowany książką Jamiego Olivera "15 minut w kuchni"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz