sobota, 20 lutego 2016

Łosoś w maślano-winnym sosie z cytrusami, kaparami i czerwoną cebulą



Składniki (2 porcje):
2 kawałki łososia po ok. 150g
sól morska
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebula obrana i pokrojona w piórka
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1/3 szklanki soku z cytrusów (mieszamy sok, najlepiej świeżo wyciśnięty z pomarańczy, grapefruita i cytryny)
1 łyżka kaparów
2 pełne łyżki solonego masła (użyłam masła Kerrygold solonego)
1 pomarańcza wyfiletowana
1 grapefruit wyfiletowany
mielony pieprz



Sposób przygotowania: 

  1. Łososia opłucz, osusz i natrzyj solą. Odstaw na godzinę do lodówki.
  2. W głębokiej patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i lekko ją zeszklij. Wlej wino i gotuj, aż połowa odparuje, wlej sok z cytrusów i gotuj dalej 2-3 minuty, aby też częściowo odparował. Dodaj kapary i masło, zamieszaj.
  3. W sosie umieść delikatnie porcje łososia i gotuj dalej na małym ogniu przez kolejne 5 minut (łosoś ma się ściąć, a nie ugotować na twardo).
  4. Dodaj filety owoców, odrobinę pieprzu i trzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę, aby owoce się podgrzały (zbyt długie gotowanie owoców spowoduje, że się całkiem rozpadną i nie będą ładnie wyglądały).
  5. Przed podaniem udekoruj łososia listkami oregano lub mięty.