niedziela, 14 lutego 2016

Spolszczone risotto, czyli kaszotto z buraczkami, suszonymi śliwkami i oscypkiem

Składniki (2-3 porcje):1 łyżka oliwy
1 szalotka pokrojona w kostkę
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 szklanki rosołu warzywnego lub drobiowego
2 nieduże buraczki obrane i utarte na drobnej tarce
10 suszonych śliwek pokrojonych w drobną kostkę
1 czubata łyżka masła
80-100g wędzonego oscypka bez skórki (lub innego owczego sera) utartego na tarce
czarny pieprz z młynka
kilka gałązek zielonej pietruszki
4-6 plastrów wędzonego boczku


Sposób przygotowania:
  1. W rondlu podgrzej oliwę, dodaj posiekaną szalotkę i zeszklij. Wrzuć kaszę i lekko podsmaż nie rumieniąc.
  2. Kaszę podlej czerwonym winem i gotuj mieszając, aż większość wina odparuje.
  3. Do kaszy dodaj buraki i śliwki, podlej 1/2 szklanki rosołu i gotuj dalej na niewielkim ogniu często mieszając i stopniowo dodając więcej rosołu w miarę jak odparowuje.
  4. W czasie, gdy kaszotto się gotuje, plastry boczku ułóż na folii aluminiowej i wstaw do gorącego piekarnika, podpiekaj w temperaturze ok. 170° C tak długo, aż boczek zamieni sie w chipsy (będzie rumiany i chrupiący).
  5. Gdy kasza jest już miękka (ale jeszcze nierozgotowana), dodaj masło i ser, szybko wymieszaj do rozpuszczenia.
  6. Kaszotto podaj z chipsami z boczku, posypane pieprzem i udekorowane zieloną pietruszką.