czwartek, 24 marca 2016

Łosoś w pesto pistacjowo - limonkowym z porami duszonymi w winie

Składniki (3 porcje):
ryba:
2 porcje łososia
sól morska
3 łyżki pesto pistacjowo - limonkowego

warzywa:
3 pory (tylko białe części)pokrojone w talarki
2 łyżki masła
1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
3 łyżki śmietanki 12%
sól, pieprz


Sposób przygotowania:
  1. Opłukaną rybę osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj solą. Na każdej porcji rozsmaruj warstwę pesto. Odstaw na pół godziny.
  2. W rondelku rozgrzej masło i dodaj pokrojony por, duś na małym ogniu, aż por lekko zmięknie (ok. 10-15 minut).
  3. Do pora dodaj wino, gotuj dalej mieszając, aż wino częściowo odparuje, dodaj śmietanę i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Ryby ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C (funkcja grill). Piecz około 20 minut, łosoś powinien się lekko zrumienić na wierzchu, ale w środku ma pozostać soczysty i różowy.    
Łososia podaj na duszonych porach.