Składniki (2 porcje):
1 mała bulwa kopru włoskiego
sok z 1/2 cytryny
2 czerwone pomarańcze sycylijskie
2 duże garście zielonych liści (użyłam rukwi, ale może być również rukola)
1/2 czerwonej cebuli
2 czubate łyżki pestek granatu
2 łyżki kaparów
sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Koper włoski obierz z zewnętrznych liści, pokrój na krążki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do zamarynowania na 10 minut.
- Pomarańcze obierz ze skóry i podziel na dzwonka.
- Cebulę pokrój w cieniutkie wiórki.
- Składniki sosu wymieszaj na gładką emulsję.
- W miskach umieść liście sałaty, dodaj pomarańcze i koper włoski, posyp pestkami granatu, wiórkami cebuli i kaparami.
- Sałatkę polej sosem i od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz