czwartek, 21 kwietnia 2016

Makaron z czerwoną cykorią, serem gorgonzola i orzechami, czyli kuchnia włoskich górali i narciarzy


Pomysł na ten makaron przyjechał ze mną z narciarskich wakacji we Włoszech.  Kuchnia alpejskiego regionu Trentino - Alto Adige jest wyraźnie inna od tego, co jest ogólnie postrzegane jako kuchnia włoska poza granicami Włoch. Dużo w niej mięsa, w tym dziczyzny, tłustych serów, kiełbasy, boczku, grzybów i innych pożywnych konkretów pozwalających alpejskim góralom przetrwać zimowe mrozy. Jednak góral, czy nie góral, to jednak Włoch, więc bez makaronu nie ma dla niego życia. Ten z cykorią przypadł mi bardzo do gustu, więc zachowałam go w pamięci i dzisiaj zapraszam.
Składniki (2 porcje):
makaron tagliatelle lub inny 
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku obrany i rozgnieciony
2 czerwone cykorie przekrojone wzdłuż na 4 części
mała garść obranych i rozdrobnionych orzechów włoskich
1/2 opakowania sera gorgonzola
sól
pieprz mielony


Sposób przygotowania:
Przed przygotowaniem tego dania dobrze jest pozbawić cykorię charakterystycznej goryczki. W tym celu na dno miseczki wsyp 2-3 łyżki soli i ustaw cykorie tak, aby ich głąby były zagłębione w soli. Zostaw na ok. 2 godziny lub dłużej. Goryczka zniknie, a cykorie pozostaną chrupiące.
  1. Wrzuć makaron na gotującą, posoloną wodę i ugotuj al dente.
  2. Oliwę i masło podgrzej na patelni, dodaj czosnek i zeszklij go.
  3. Dodaj cykorię i podsmażaj na wolnym ogniu przez kilka minut (uważaj, żeby nie zrumienić), na koniec dodaj orzechy, dopraw do smaku solą.
  4. Ugotowany makaron przecedź, przełóż na patelnię z cykorią i dodaj rozgnieciony widelcem ser. Wszystko wymieszaj i od razu podawaj posypany świeżo zmielonym pieprzem.